MANGA KM 0

Ja fa més de 30 anys de l'arribada de DragonBall als quioscos del nostre país, temps més que suficient perquè el manga, que mai no va ser una moda sinó que va venir per quedar-se, esdevingués la principal influència de diverses generacions d'autors i en el medi narratiu natural.

Vivim un moment en què autors i lectors ja no jutgen les obres únicament per la seva procedència i el paraigua del manga, que acostumava a cobrir només les obres japonesos creades per autors japonesos per a un públic nipó, ara abasta un espectre molt més ampli, amb centenars d'autors i lectors d'occident que han abraçat els codis del manga com a propis.

Aquesta exposició és una mostra d'alguns dels autors, que sortits de les aules d'Escola Joso van fer del manga la seva bandera. I que gràcies al suport d'editorials nacionals com Planeta amb la iniciativa Planeta Manga, el concurs de Norma editorial o l'aposta per joves promeses de Letrablanka i tantes altres petites editorials i fins i tot l'obertura de gegants editorials japonesos com Kodansha i Shueisha a la publicació de autors estrangers, han consolidat la unió del còmic oriental i occidental.

Molts termes s'han encunyat aquests anys per parlar d'aquest fenomen i els seus autors, com ara euromanga, iberomanga o manganyol. A nosaltres ens agrada anomenar manga Km0 o manga de proximitat.

MANGA KM 0